Waar moet u op letten bij het bezichtigen van een huis?

Waar let u op bij het bezichtigen van een huis? De zoektocht naar een woning die aan uw wensen en budget voldoet is een spannende fase, helemaal wanneer u een makelaar gaat bellen voor een bezichtiging. Een bezichtiging is namelijk een cruciaal onderdeel van het aankoopproces. Een goede voorbereiding is vaak het halve werk, ook wanneer u staat te popelen om een huis in het echt te bewonderen om te bepalen of het overeenkomt met de afbeeldingen die u bijvoorbeeld op Funda heeft gezien. Wat zijn dan essentiële tips voor een bezichtiging?

Bereid u voor

Tijdens een bezichtiging krijgt u de vrijheid om de koopwoning in alle detail te bekijken, daarom is het van belang dat u zich goed voorbereidt. Stel een lijst met vragen op die u aan de makelaar wilt stellen omtrent de keuken, de staat van het dak of mogelijke geluidsoverlast. Misschien heeft u specifieke eisen waar een woning aan moet voldoen of wilt u naar de verbouwmogelijkheden informeren. Ook zijn er tijdens het bekijken van de beschrijving en afbeeldingen op Funda wellicht dingen die u zijn opgevallen. Noteer deze aantekeningen, zodat u ernaar kan vragen of op kunt letten wanneer het zover is.

De eerste indruk

Gaat u een huis bezichtigen? De eerste indruk zegt veel. Wat is uw eerste ingeving bij het zien van de woning en wat voor een gevoel roept het op bij binnenkomst? Voelt het warm, ruim en comfortabel aan of voelt u juist twijfel? Kunt u al een goed beeld schetsen van de indeling en het interieur of merkt u enige aarzeling? Waarschijnlijk inventariseert u ook alvast of een grote verbouwing noodzakelijk is of dat enkel de cosmetische aspecten nog wat bij mogen worden geschaafd. Houd deze eerste indruk goed in uw achterhoofd.

Let goed op details

Tijdens de bezichtiging zal de makelaar specifiek wijzen op de positieve karakteristieken van een huis. Het is volkomen menselijk dat u sommige details over het hoofd ziet en dat wanneer u in de toekomst de woning heeft gekocht, u gebreken ontdekt die niet eerder zijn opgevallen. Het is aan te raden om alle ruimtes in een woning meerdere malen te inspecteren. Na de eerste indruk laat u het even bezinken om vervolgens nog een extra keer de woning door te lopen. Zijn er details zoals scheuren of waterschade die u de eerste keer nog niet heeft gezien? Dan weet u waar u aan toe bent indien u de woning gaat kopen.

Stel voldoende vragen

De lijst met vragen en aantekeningen die u heeft opgesteld komt goed van pas. Een bezichtiging is geen stille rondleiding en het gaat immers om uw potentiële nieuwe thuis, wat een grote investering is. Stel zoveel mogelijk vragen aan de makelaar om meer te weten te komen over het huis. Wat moet u dan vragen bij een bezichtiging? Enkele voorbeelden van vragen zijn: zijn de muren bouwkundig door te breken, blijft de vaatwasser ook achter en hoe oud is de CV-ketel? Ook kan het geen kwaad om te informeren naar de buurt waarin de woning is gevestigd. Zo zijn scholen, supermarkten en voorzieningen in de directe omgeving ook van groot belang.

Vragen? Neem contact op met Woondroom Alphen

Wilt u een huis kopen in Alphen aan den Rijn? Zoals u kunt lezen zijn er tal van zaken om op te letten bij een bezichtiging van een huis en is het aan te raden om er goed voorbereid naartoe te gaan, dus volg onze bezichtiging tips. Wij zijn Woondroom Alphen, een deskundige en ervaren makelaar in Alphen aan den Rijn met jarenlange kennis van de omgeving.

Voor specifieke vragen of persoonlijk advies kunt u gerust contact met ons opnemen. Maak gebruik van het contactformulier of bel direct naar 0172- 76 4444.

Dit bericht delen