Een energielabel voor mijn huis, is dat nodig?

Ben je van plan om je huis te verkopen in Alphen aan den Rijn of omgeving? Vanaf 1 januari 2021 is het verplicht om een definitief energielabel te hebben. Een energielabel voor je huis is dus nodig, maar je zult je afvragen hoe het dan met de kosten zit en hoe je deze kunt aanvragen. Wij leggen het je uit – én kunnen het meteen voor je regelen! Je krijgt al een label binnen 1 werkdag! 

Wat is een energielabel en waarom heb je het nodig?

Een energielabel vertelt of je woning veel of juist weinig energie verbruikt. Dit is handig als je je huis gaat verkopen, want zo kun je de toekomstige eigenaar goed inlichten over hoe energiezuinig je woning is.  

Het energielabel laat namelijk zien hoe jouw woning scoort op energiebesparende kenmerken als isolatie, verwarming en beglazing. Scoort jouw woning hoog? Dan krijgt het label A: het zuinigste label. Label G is als laagste label het minst zuinig. Hoe hoger het energielabel, hoe beter het is voor de verkoop(prijs) van je huis.

Om je huis te kunnen verkopen, heb je echter een definitief energielabel nodig. Zo’n definitief label krijg je niet automatisch, maar moet je expliciet aanvragen. Het definitieve energielabel draag je uiteindelijk over aan de nieuwe eigenaar; doe je dit niet, dan riskeer je een flinke boete. Een definitief energielabel is 10 jaar geldig. Wanneer je jouw energielabel hebt aangevraagd, kan je jouw woning verkopen via makelaar Alphen aan den Rijn

Hoe vraag je een energielabel aan?

Welke energielabel heeft mijn huis? Dat is een belangrijke vraag die waarschijnlijk in je opkomt wanneer je je huis gaat verkopen. Controleer dus eerst of jouw woning al een geldig energielabel heeft. Als je woning nog geen geldig definitief energielabel heeft, dan kun je deze via Woondroom Alphen aan den Rijn aanvragen.

Gaby Paans komt binnen 2 werkdagen bij je langs en onderzoekt je woning op zaken als afmetingen, isolatie en installaties (zoals een cv-ketel en zonnepanelen). Een soort energietaxatie van je woning, zeg maar. Met deze gegevens wordt berekend hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van je huis. Vervolgens ontvang je een definitief energielabel.

Hoe wordt een energielabel bepaald?

Het energielabel van een woning in Alphen aan den Rijn wordt vastgesteld door een erkende energieadviseur. Woondroom adviseur Gaby Paans verzamelt gegevens over de woning, zoals afmetingen, isolatie, dubbel glas en verwarmingssystemen. Vervolgens voert zij energieberekeningen uit om het energieverbruik te bepalen. Op basis van deze gegevens stelt ze een energierapport op waarin het energielabel wordt vastgesteld, variërend van A tot G. Het definitieve energielabel wordt geregistreerd en moet bij verkoop of verhuur van de woning worden overhandigd aan de nieuwe eigenaar of huurder.

Hoe lang is een energielabel geldig?

Een energielabel in Alphen aan den Rijn is 10 jaar geldig na de registratiedatum. Na die periode moet de eigenaar de woning opnieuw laten beoordelen en een nieuw energielabel aanvragen Alphen aan den Rijn.

Wat kost een energielabel?

Onze Woondroom-adviseur Gaby Paans komt graag langs om je woning te onderzoeken en het definitieve energielabel te berekenen. 

De kosten voor een energielabel voor een eengezinswoning bedraagt € 349,- incl. btw en alle kosten

LET OP: deze tarieven gelden bij 1 rekenzone; heeft jouw woning een aanbouw of opbouw welke gebouwd is van een ander materiaal of heeft het een verkoelende ruimte (airco), dan is er sprake van een extra rekenzone en houdt dit in dat wij een apart energielabel dienen op te stellen voor de extra rekenzone. Per extra rekenzone brengen wij € 25,- in rekening.