Een energielabel voor mijn huis, is dat nodig?

Als je je woning in bijvoorbeeld Alphen aan den Rijn wilt verkopen, dan is het vanaf 1 januari 2021 verplicht om een definitief energielabel te hebben. Hoe zit het met de kosten? Wij leggen het je uit – én kunnen het meteen voor je regelen! Je krijgt al een label binnen 1 werkdag! 

Hoe vraag je een energielabel aan?

Wil je je huis verkopen? Controleer dan eerst of jouw woning al een geldig energielabel heeft. Als je woning nog geen geldig definitief energielabel heeft, dan kun je deze via Woondroom Alphen aan den Rijn aanvragen.

Gaby Paans komt binnen 2 werkdagen bij je langs en onderzoekt je woning op zaken als afmetingen, isolatie en installaties (zoals een cv-ketel en zonnepanelen). Een soort energietaxatie van je woning, zeg maar. Met deze gegevens wordt berekend hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van je huis. Vervolgens ontvang je een definitief energielabel.

Wat kost een energielabel?

Onze Woondroom-adviseur Gaby Paans komt graag langs om je woning te onderzoeken en het definitieve energielabel te berekenen. 

De kosten voor een energielabel voor een eengezinswoning bedraagt € 349,- incl. btw en alle kosten

LET OP: deze tarieven gelden bij 1 rekenzone; heeft jouw woning een aanbouw of opbouw welke gebouwd is van een ander materiaal of heeft het een verkoelende ruimte (airco), dan is er sprake van een extra rekenzone en houdt dit in dat wij een apart energielabel dienen op te stellen voor de extra rekenzone. Per extra rekenzone brengen wij € 25,- in rekening. 

Wat is een energielabel en waarom heb je het nodig?

Een energielabel vertelt of je woning veel of juist weinig energie verbruikt. Dit is handig als je je huis gaat verkopen, want zo kun je de toekomstige eigenaar goed inlichten over hoe energiezuinig je woning is.  

Het energielabel laat namelijk zien hoe jouw woning scoort op energiebesparende kenmerken als isolatie, verwarming en beglazing. Scoort jouw woning hoog? Dan krijgt het label A: het zuinigste label. Label G is als laagste label het minst zuinig. Hoe hoger het energielabel, hoe beter het is voor de verkoop(prijs) van je huis.

Om je huis te kunnen verkopen, heb je echter een definitief energielabel nodig. Zo’n definitief label krijg je niet automatisch, maar moet je expliciet aanvragen. Het definitieve energielabel draag je uiteindelijk over aan de nieuwe eigenaar; doe je dit niet, dan riskeer je een flinke boete. Een definitief energielabel is 10 jaar geldig. Wanneer je jouw energielabel hebt aangevraagd, kan je jouw woning verkopen via makelaar Alphen aan den Rijn