Hoeveel eigen geld heb je nodig bij het kopen van een huis?

Het kopen van een huis is voor veel mensen een van de grootste financiële beslissingen in hun leven. Naast de hypotheeklening zijn er ook diverse kosten waarvoor u zelf moet opdraaien. Denk hierbij niet alleen aan kosten koper, maar ook aan de kosten die een eventuele aankoopmakelaar met zich meebrengt. In dit artikel gaan we het hebben over de hoeveelheid eigen geld die u nodig heeft wanneer u een huis koopt. Lees verder en doe er uw voordeel mee.

Financiering bij een huis kopen

Hoeveel eigen geld heeft u nodig voor het kopen van een huis? De exacte hoeveelheid eigen geld die u nodig heeft, hangt af van veel factoren: de prijs van de woning, de hoogte van de bijkomende kosten, eventuele verbouwingsplannen en de keuze om wel of geen aankoopmakelaar in te schakelen. Een algemene stelregel is om rekening te houden met ten minste 6% van de koopprijs van de woning aan bijkomende kosten. Bij een huis van €300.000 betekent dit bijvoorbeeld dat u €18.000 aan eigen geld zou moeten inbrengen.

Kosten koper (k.k.)

Wanneer u in Nederland een huis koopt, hoort u vaak de term ‘kosten koper’. Dit betekent dat de bijkomende kosten voor uw rekening komen. Deze kosten zijn meestal 2% tot 6% van de koopprijs van de woning. Ze bestaan uit:

  • Overdrachtsbelasting: Dit is een belasting die u betaalt bij het verkrijgen van een woning. Voor de meeste woningen bedraagt dit 2% van de koopprijs.
  • Notariskosten: Deze kosten betaalt u voor de overdracht van de woning bij de notaris. Hieronder vallen de kosten voor het opstellen van de leveringsakte en de hypotheekakte.
  • Kosten voor het advies en de bemiddeling van de hypotheek.

Meerwerk of verbouwing

Besluit u een nieuwbouwhuis te kopen of wilt u verbouwen? Dan zijn deze kosten vaak niet volledig mee te financieren in de hypotheek. Dat betekent dat u hiervoor eigen geld moet inbrengen. De hoogte hiervan is afhankelijk van de grootte en de aard van de verbouwing.

Aankoopmakelaar

Als u een aankoopmakelaar inschakelt, komen zijn of haar kosten vaak ook voor uw eigen rekening. Deze kosten zijn niet mee te financieren in de hypotheek.

Taxatiekosten

Voor het verkrijgen van een hypotheek is een taxatierapport van de woning nodig. De kosten hiervoor variëren maar liggen gemiddeld tussen de € 300,- en € 500,-.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Besluit u een hypotheek af te sluiten met Nationale Hypotheek Garantie? Dan betaalt u hiervoor een eenmalige premie, die 0,7% van het hypotheekbedrag bedraagt.

De hypotheek zelf

In het verleden kon u een hypotheek krijgen die hoger was dan de waarde van de woning. Dit is veranderd. In 2022 kunt u maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Alle bovengenoemde bijkomende kosten moeten dus met eigen geld worden betaald. Dit kan voor sommige mensen betekenen dat zij tienduizenden euro’s eigen geld moeten inbrengen bij de aankoop van een woning.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Voorbereiding is essentieel. Als u weet dat u binnenkort een huis wilt kopen, is het verstandig om alvast te beginnen met sparen. Hoe meer eigen geld u kunt inbrengen, hoe comfortabeler de financiële situatie zal zijn bij een huis kopen in Alphen aan den Rijn.

Neem een financieel adviseur in de arm

Het is altijd raadzaam om financieel advies in te winnen voordat u een huis koopt. Een financieel adviseur kan u een duidelijk overzicht geven van alle kosten en u helpen om een helder beeld te krijgen van het bedrag aan eigen geld dat u moet inbrengen. Wilt u bijvoorbeeld een huis kopen in Alphen aan den Rijn en bent u op zoek naar een makelaar die u tijdens de zoektocht kan bijstaan? Bespreek dan de mogelijkheden met een van onze makelaars.

Dit bericht delen